Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Water footprint of consumption of the Czech households
Možíšová, Jana ; Ščasný, Milan (vedoucí práce) ; Turdaliev, Salim (oponent)
Vzhledem k tomu, že lidská společnost zvyšuje své požadavky na životní prostředí, je důležité nalézt způsoby, jak tento tlak zmírnit. Jedním z možných důležitých hledisek by mohlo být spotřební chování jedinců. V bakalářské práci zkoumáme vodní stopu související se spotřebou českých domácností. Použitím hybridní input-output analýzy počítáme vodní stopu domácí produkce a importovaných produktů pro 90 produktových skupin a poté je propojujeme s výdaji 2899 českých domácností. V analýze používáme data pro rok 2018 a výsledky prezentujeme zvlášť pro modrou a zelenou vodní stopu. Průměrná roční spotřeba modré a zelené vody na člena domácnosti je 214.3 m3 a 2544 m3 . Kategorií nejvíce zodpovědnou za vodní stopu je skupina potravin s 74 %. Tato kategorie má také mezi dvanácti spotřebními skupinami nejvyšší spočítanou vodní intenzitu. Studie ukázala, že vodní stopa je mezi domácnostmi rozdělenými do decilů dle výdajů rozdělena nerovnoměrně. Nejnižší decil využívá okolo 4 % celkové vodní stopy, zatímco desátý decil spotřebovává téměř 18 %. Lineární regresí výdajů a vodních stop jsme získali statisticky významné elasticity pohybující se mezi 0.48 až 2.71. Klíčová slova Vodní stopa, české domácnosti, hybridní input-output metoda, spotřeba, modrá vodní stopa, zelená vodní stopa
Vodní stopa kravského mléka pro dva typy hospodářství v Libereckém kraji
Hojcsková, Daniela ; Hák, Tomáš (vedoucí práce) ; Třebický, Viktor (oponent)
Vodní stopa je mnohorozměrný indikátor, který byl vytvořen se záměrem kvantifikovat celkový objem vody využité člověkem pro různé účely. Pomocí vodní stopy je možné určit objem a druh vody, která byla přímo i nepřímo využita během výroby produktu v daném místě a čase. Data o vodních stopách produktů se využívají také při hodnocení mezinárodního obchodu se zbožím (koncept virtuální vody sloužící pro analýzu vývozu zátěže vodních zdrojů ze země, která dováží produkty náročné na vodu). Největší množství vody je globálně využíváno pro zemědělskou produkci. Zemědělské výrobky tak patří mezi výrobky s největší vodní stopou. Objektem zájmu je vodní stopa zemědělské produkce a cílem této práce je podat první výsledky o vodní stopě kravského mléka v České republice a zároveň ověřit metodiku výpočtu. Pro výzkum byly vybrány dvě farmy v Libereckém kraji zabývající se tržní produkcí mléka. Farma Rváčov představuje intenzívní hospodářský systém, zatímco farma Bzí smíšený hospodářský systém s prvky extenzivního i intenzivního hospodaření. Pro porovnání mléčných výnosů byla použita metoda korekce mléka podle energetické hodnoty. Výpočet byl proveden podle metody hodnocení vodní stopy, která je v souladu se standardy vyvinutými organizací Water Footprint Network. Z výsledků vyplývá, že přes 99 % celkové vodní...
Vodní stopa plodin pro výrobu biopaliv
Straka, Štěpán ; Hrkal, Zbyněk (vedoucí práce) ; Rozman, David (oponent)
Cílem bakalářské práce je pomocí rešeršní studie posoudit opomíjené dopady pěstování plodin využívaných pro výrobu biopaliv, a to dle jejich tzv. vodní stopy. V teoretické části se práce zabývá nejprve definováním pojmu vodní stopa, její historií a postupným vývojem jejího chápání. Dále se práce věnuje problematice definic a určování nedostatku vody. Teoretická část je zakončena základními informacemi o biopalivech, jejich dělením a představením nejčastěji používaných biopaliv. V následujících kapitolách je shrnutý současný stav produkce biopaliv ve světě a seznámení s problémy, které tato produkce ve světě způsobuje. Stěžejní částí práce je syntéza a zpracování dat o vodní stopě vybraných plodin pěstovaných jako zdroj biopaliv, porovnání těchto hodnot s klimatickými pásmy a hodnocení vhodnosti produkce těchto plodin vůči vodním zdrojům. Klíčová slova: vodní stopa, biopaliva, kukuřice, řepka olejná, cukrová třtina, palma olejná
Vodní stopa kravského mléka pro dva typy hospodářství v Libereckém kraji
Hojcsková, Daniela ; Hák, Tomáš (vedoucí práce) ; Třebický, Viktor (oponent)
Vodní stopa je mnohorozměrný indikátor, který byl vytvořen se záměrem kvantifikovat celkový objem vody využité člověkem pro různé účely. Pomocí vodní stopy je možné určit objem a druh vody, která byla přímo i nepřímo využita během výroby produktu v daném místě a čase. Data o vodních stopách produktů se využívají také při hodnocení mezinárodního obchodu se zbožím (koncept virtuální vody sloužící pro analýzu vývozu zátěže vodních zdrojů ze země, která dováží produkty náročné na vodu). Největší množství vody je globálně využíváno pro zemědělskou produkci. Zemědělské výrobky tak patří mezi výrobky s největší vodní stopou. Objektem zájmu je vodní stopa zemědělské produkce a cílem této práce je podat první výsledky o vodní stopě kravského mléka v České republice a zároveň ověřit metodiku výpočtu. Pro výzkum byly vybrány dvě farmy v Libereckém kraji zabývající se tržní produkcí mléka. Farma Rváčov představuje intenzívní hospodářský systém, zatímco farma Bzí smíšený hospodářský systém s prvky extenzivního i intenzivního hospodaření. Pro porovnání mléčných výnosů byla použita metoda korekce mléka podle energetické hodnoty. Výpočet byl proveden podle metody hodnocení vodní stopy, která je v souladu se standardy vyvinutými organizací Water Footprint Network. Z výsledků vyplývá, že přes 99 % celkové vodní...
Vodní stopa
Vykoukalová, Klára
Práce analyzuje současnou problematiku vody, popisuje zdroje a využití vody, hospodaření s ní, problematiku vodní stopy její typy a výpočty a dále nedostatek vody ve světě. V další části práce je analyzován současný stav vodních zdrojů, hospodaření s nimi a vodní stopu v Myanmaru a Demokratické republice Kongo.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.